Monday, October 31, 2011

Casatoria: cand, cum, de ce?




http://www.scribd.com/doc/17736177/CASATORIA

Intr-o lume in care oscilam intre “deja” si “nu inca”, Casatoria este Taina care face ca familia sa devina Biserica domestica. Ispita suprema a Raiului pe pamant e ascunsa subtil in orice actiune umana: “Veti fi ca Dumnezeu”, adica veti avea si voi capacitatea de a genera viata. Dumnezeu incredinteaza parintilor sa creasca un copil al lui Dumnezeu, un frate al lui Hristos si un templu al Duhului Sfant.  Sotii crestini, prin puterea Tainei Casatoriei, prin care ei semnifica misterul unitatii si dragostei rodnice dintre Hristos si Biserica si participa la acest mister, se ajuta reciproc sa ajunga la sfintenie in viata conjugala. Din aceasta unire provine familia, in care se nasc noi membri ai societatii umane, care prin harul Duhului Sfant sunt ridicati prin Botez la starea de fii ai lui Dumnezeu. In ceea ce se poate numi Biserica domestica (familiala), parintii trebuie sa fie pentru copiii lor – prin cuvant si exemplu – primii vestitori ai credintei.  Sfantul Duh e numit “Paraclet”, Cel Care ne sta alaturi, ne intareste, ne mangaie, ne apara, ne asista, ne inspira adevarul si puterea; toate acestea sunt haruri. Nu trebuie sa uitam un adevar: Sfantul Duh a fost promis si trimis de Iisus sa asiste Biserica pana la sfarsitul veacurilor; Sfantul Duh e prezent in Biserica lui Hristos prin darurile si harurile Sale sfintitoare; El e Sfintitorul, Datatorul de viata.  Tot ceea ce e crestin, daca e bine inteles, e pus sub semnul misterului Crucii lui Hristos. Pentru crestini exista un singur mod de a se mandri, si anume acela in Dumnezeu: “Cel care se mandreste, in Domnul sa se mandreasca”. E de mare importanta ca Harul sa ramana “harul nostru”, desi e in intregime dar divin, oferit într-un mod adaptat naturii noastre. “Iti ajunge harul Meu – zice Hristos Domnul – deoarece puterea Mea se arata deplin in neputinta” (2 Corinteni 12,9). “Cei ce sunt ai lui Hristos si-au rastignit trupul cu poftele sale; daca traim in Duhul, atunci sa ne conformam Duhului” (Galateni 5,24). 




==
Casatoria: cand, cum, de ce?

Mirandolina.ro

importantul rezida in cuplu si interactiunea dintre cei doi, nu in amarata aia de bucata de hartie de la domnul primar.

...

E o presiune sociala atat de puternica sa te insori, sa intri in randul lumii, sa te aliniezi, incat oamenii fac asta ca pe o datorie, fara sa reflecteze la ceea ce inseamna de fapt casatoria, in spatele hartiei. Si asa se ivesc o gramada de cupluri nefericite, de povesti sordide sau pur si simplu de povesti de plictiseala in doi, de inselatorii si minciuni, de nerespect, de nepasare. Nu, va intrerup, va contrazic, va rog nu ganditi ca sunt prea idealista, stiu ca exista si alte modele de cuplu (caci am trait alte modele de cuplu, si voi alege intotdeauna sa intru in alte modele de cuplu).

Doar ca, din cauza presiunii sociale foarte puternice, in Romania oamenii aleg sa se insoare devreme, inainte de a reflecta prea bine la motive, la alegere, la persoana. Mi se pare un compromis teribil, pe care ei il fac, pe pielea lor, pentru societate, pentru gura lumii, pentru a fi conformi cu ceea ce se cere, ce se asteapta de la ei. Ca sa fie fericita tanti Maria, ca “am si eu un rost”. Merita? Merita sa te sacrifici pe tine insuti, sa-ti amanetezi viata, sa te trezesti langa cineva langa care nu ai ce cauta, doar pentru ca o tanti Maria generica crede ca asa e mai bine?
Uite asa ajung oameni care ar fi putut avea mult mai mult, in relatii nepotrivite. Uite asa ajung sa faca si copii, “pentru ca asa se face”, si sa petreaca o viata aiurea in care ajung sa se intrebe: “Ce caut eu in viata mea?”.


==
De ce se poarta inelul pe al treilea deget al mainii, denumit dupa aceasta traditie, inelar?
Asezarea verighetei pe al treilea deget al mainii stangi are la origine o credinta din Egiptul antic, conform careia vena dragostei stabilea o legatura directa intre inima si cel de-al treilea deget al mainii stangi. Un inel asezat pe acel deget era cel mai potrivi simbol al dragostei eterne.

http://www.descopera.ro/cultura/3668438-traditiile-de-nunta-in-jurul-lumii



==
Doua secrete pentru un mariaj fericit :
1.De fiecare data cand gresesti, recunoaste.
2.De fiecare data cand ai dreptate, taci.

http://www.scribd.com/doc/48203502/Cugetari-despre-casnicie


==
Drept online - Casatoria - notiune, impedimente

avocat Magdalena Popeanga
popeanga@dreptonline.ro


------------------------
Link util
Intreaba un avocat
------------------------

Motto:

A happy marriage is a long conversation which always seems too short.
Andre Maurois

Din punct de vedere legal, casatoria este un act juridic incheiat de cei ce doresc sa se casatoreasca, iar pe de alta parte, situatia juridica a celor casatoriti [Ion Filipescu, Dreptul Familiei, Editurile ALL, pag. 13, 1998].
Casatoria este o uniune liber consimtita, monogama, ce se incheie in formele cerute de lege, cu scopul de a forma o familie, avand caracter civil.
Casatoria se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi intre barbati si femeie.

Conditii de fond pozitive sunt conditiile ce trebuie sa existe pentru a se putea incheia casatoria.
Acestea sunt:
diferenta de sex
varsta legala pentru casatorie. Legea stabileste varsta minima pentru casatorie: pentru barbat - 18 ani; pentru femeie - 16 ani; Cu dispensa de varsta pentru motive temeinice se poate casatori femeia de - 15 ani
consimtamantul sotilor la casatorie: liber, neviciat
comunicarea reciproca a starii de sanatate

Conditii de fond negative sunt conditiile ce nu trebuie sa existe pentru a se putea incheia casatoria. Deci casatoria se poate incheia numai daca ele nu exista. Se mai numesc si impedimente la casatorie sau piedici legale la casatorie.
Acestea sunt:
existenta unei casatorii nedesfacute a unuia dintre viitorii soti
rudenia: Casatoria este oprita intre rudele in linie directa, indiferent de gradul de rudenie, precum si intre rudele in linie colaterala pana la gradul 4 inclusiv. Rudenia este impediment indiferent daca este din casatorie sau din afara ei, fie ca a fost sau nu legal constatata.
adoptia: Este oprita casatoria intre adoptator, ascendentii lui si adoptat or descendentii lui; intre copii adoptatorului si adoptat si copii acestuia; intre persoanele adoptate de aceeasi persoana (in acest caz, exista si situatii de exceptie).
tutela
alienatia si debilitatea mintala


Poate fi de interes si:
OUG 80/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. Ordonanta de Urgenta nr. 80/2011
Avocat pentru divort. Avocat divort
Motive de divort
Divort. Desfacerea casatoriei prin divort
Avocat partaj - partaj in Romania
Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata 2009
Codul Familiei, actualizat 2009
Incheierea casatoriei unui cetatean roman in strainatate
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei
Rudenia. Rudenia fireasca, rudenia prin adoptie. Afinitate
Divortul in Romania
Lege nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei
Lege privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei, Legea nr. 396/2006
Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, 2008
Codul Civil, actualizat

==
https://picasaweb.google.com/109616390613631035008/LoveLoughIubireOrbireDeStralucire
pics

*==
moldovacrestina.net/casatorie

==
Care este vârsta potrivită să te căsătoreşti?

by Preot Vasile Filat on 13 august 2007

in Sfaturi Practice

    Класс!

Ieri am primit acet comentariu la articolul Cum se cere fata în căsătorie?

    De mult timp am vrut să aflu răspunsul la întrebările ce țin de acest subiect, căci nu știam cum se face pasul prin care se propune fetei căsătoria. Simt că nu voi putea fără să mă căsătoresc, dar încă nu îmi place o fată așa cum e scris la pct. 1. Mai am o întrebare – la ce vârstă este bine pentru un bărbat să se căsătorească? Eu am auzit de la o vaduvă creștină că nu e bine până la vârsta de 27 de ani – căci băiatul încă nu e serios și nu e copt la minte. Poate nu toți sunt așa și unii ar putea să se căsătorească înainte de vârsta aceasta. În ce mă privește pe mine, mi se pare ca eu nu sunt încă copt, căci sunt încă de multe ori neserios și naiv. Poate pentru mine e bine să mă gândesc la căsătorie nu mai degrabă de vârsta de 27 ani. Totuși, aș vrea să știu care ar fi vârsta cea mai bună.

În acest articol doresc să răspund la întrebarea pusă – Care este vârsta potrivită să te căsătoreşti?
1. Respectă legislaţia ţării tale în ce priveşte vârsta căsătoriei

Fiecare stat din lume are stabilită prin lege o vârstă pentru căsătorie şi de obicei, la bărbaţi se cere să aibă o vârstă mai mare decât cea a femeilor. Aceasta nu este neapărat din pricina că la bărbaţi se “coace mintea” mai greu, ci pentru că lor le revine responsabilitatea să întreţină material soţia şi copii, să ia decizii şi se aşteaptă maturitate. În Republica Moldova prin legislaţie, dacă nu mă înşel, se permite băieţilor să se căsătorească la vârsta de 18 ani şi fetelor la vârsta de 17 ani. Oamenii care au lurat la elaborarea acestei legislaţii şi-au asumat că la o astfel de vârstă un bărbat ar trebui să fie în stare să întreţină familia. În Sparta antică, bărbaţilor nu li se permitea să se căsătorească decât după ce împlineau vârsta de 30 de ani.
2. Dumnezeu nu a fixat o vârstă anumită pentru căsătorie în Sfintele Scripturi

Cu toate că Domnul este foarte specific în legile care le-a lăsat poporul Său Israel – nu există o lege care ar stabili vârsta căsătoriei. Sau, cel puţin, eu încă nu am găsit o astfel de lege. Totuşi, Dumnezeu ne relatează vârsta când s-au căsătorit unii bărbaţi ai credinţei.

    Moise, trecuse de 40 de ani când s-a căsătorit, pentru că Faptele Apostolilor ne spun că Moise “avea patruzeci de ani, când i-a venit în inimă dorinţa să cerceteze pe fraţii săi, pe fii lui Israel.” (Fapte 7:23). Numai după aceasta el a trebuit să fugă în Madian şi acolo s-a căsătorit cu fiica lui Ietro, preotul Madianului.
    Iosif “era în vârsta de treizeci de ani când s-a înfăţişat înaintea lui Faraon, împăratul Egiptului” (Genesa 41:26) Doar după aceasta Faraon “i-a dat de nevastă pe Asnat, fata lui Poti-Fera, preotul lui On.” (Genesa 41:45)
    Isaac “era în vârstă de patruzeci de ani, când a luat de nevastă pe Rebeca” (Genesa 25:20)

3. Nu te poţi căsători până nu-ţi dezvolţi capacitatea şi puterea de a întreţine soţia şi copiii

Cu părere de rău, aceasta nu înţeleg mulţi tineri, că fiecare bărbat are o capacitate anumită de a proteja şi a întreţine şi că trebuie să-şi dezvolte această capacitate. Biblia spune că “Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decât un necredincios.” (1 Timotei 5:8) Ceia ce eu numesc capacitate de a întreţine, este numit aici “a purta de grijă de ai săi” şi fiecare bărbat trebuie să dezvolte această capacitate, toată viaţa lui. Atenţie, nu se are în vedere sume de bani pe care cineva visează să le capete prin minune peste noapte, sau că va face o astfel de afacere şi repede se va îmbogăţi. Nu, în nici un caz nu aceasta are în vedere Cuvântul lui Dumnezeu. Capacitatea de a întreţine este capacitatea ta de a lucra ca să poţi câştiga, să poţi întreţine pe cei din casa ta şi să-i protejezi. Pentru aceasta, dragul meu, nu alerga undeva să câştiţi repede o sumă mare de bani pe care nu ştii cum să o administrezi, ci mergi să înveţi o specialitate, o profesie, o meserie. Numai atunci, când vei fi în stare să întemeiezi o familie.

Dumnezeu să te binecuvinteze ca să fii un bărbat matur în atitudini şi gândire ca să poţi intemeia o familie.
Articole similare:

    Ce diferenţă de vârstă trebuie să fie între soţi?
    Este mai bine pentru om să se căsătorească, sau să rămână singur?
    Ce este logodna?
    Poţi să te căsătoreşti când nu faci faţă pretenţiilor?
    Ce să faci când ești îndrăgostit de colega de serviciu care nu este creștină?



==
Ce spune Biblia despre căsătoria cu un bărbat mai în vârstă?

by Preot Vasile Filat on 6 februarie 2010

in Căsătorie

    Класс!

Întrebare:

    Eu am 22 de ani şi el are 45. Ne cunoaştem de mult timp şi ne place unul de altul. Am făcut cunoştinţă în biserică. Chiar dacă este mai mare ca vârstă, este un bărbat tânăr în suflet. Suntem în relaţie de prietenie, dar diferenţa de vârstă mă îngrijorează şi cred că toate situaţiile trebuiesc abordate cu înţelepciune. Pentru mine cel mai mult contează calităţile lui spirituale, dar nu pot nesocoti relaţia noastră fizică din viitor. Mă gândesc, cum va fi când el va atinge vârsta de 70 de ani iar eu voi avea 47? Ce părere aveţi asupra acestui subiect?

Unirea fizică este o datorie

În Epistola I către Corinteni, Apostolul Pavel a scris:

    Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. (1 Corinteni 7:3-5)

Orice bărbat care întră în legământul căsătoriei trebuie să fie conştient că are să împlinească nevoile sexuale ale soţiei lui şi aceeaşi datorie o are orice femeie căsătorită faţă de  soţul ei. Astfel, când te căsătoreşti, este important să te gândeşti la acest aspect ca să nu te pomeneşti în faţa unei realităţi dureroase pe care nu o poţi schimba cu nimic şi că expui pe celălalt la ispite din partea Satanei.
Despre puterea bărbătească  a lui Avraam

Este un lucru cunoscut că vârsta afectează puterea şi capacităţile sexuale ale bărbaţilor. Dar, unor oameni Dumnezeu le dă sănătate şi putere chiar şi într-o vârstă mai înaintată. Patriarhului Avraam Dumnezeu i-a dat să poată concepe un copil doar la vârsta de 100 de ani şi, bineînţeles, aceasta a fost un miracol. Când i-a vestit îngerul lui Sara, soţia lui Avraam, despre faptul că va rămâne însărcinată…

    Sara a râs în sine, zicând: „Acum, când am îmbătrânit, să mai am pofte? Domnul meu, bărbatul, de asemenea, este bătrân.” (Geneza 18:12)

Cartea Genesa mai spune că după moartea lui Sara, prima lui soţie…

    Avraam a mai luat o nevastă, numită Chetura. Ea i-a născut pe Zimran, pe Iocşan, pe Medan, pe Madian, pe Işbac şi Şuah. (Geneza 25:1-2)

Acesta este o dovadă a puterii bărbăteşti a lui Avraam care era trecut deja de 100 de ani. Nu este indicată însă vârsta Cheturei.

...

Nu este bine să întri într-un legământ de căsătorie faţă de care ai anumite rezerve sau temeri. ...
Articole similare:

    Ce diferenţă de vârstă trebuie să fie între soţi?
    Ce spune Biblia despre căsătoria cu o femeie mai înaltă la statură?
    Ce spune Biblia despre căsătoria în care bărbatul este mai tânăr decât femeia?
    Este îngăduită căsătoria cu un băiat a cărui bunică este vară cu tatăl tău?
    Care este vârsta potrivită să te căsătoreşti?



==
Ce diferenţă de vârstă trebuie să fie între soţi?

by Anastasia Filat on 11 octombrie 2009

in Sfaturi Practice


Întrebare:

...după cum ni se potriveşte…mai mare, mai mic?

În Biblie nu scrie la ce vârstă să ne căsătorim, ce diferenţă de vârstă trebuie să fie între bărbat şi femei sau că bărbatul numaidecât trebuie să fie mai mare decât femeia. Reguli de genul acesta au fost stabilite de societate, pe parcursul secolelor şi ele diferă de la ţară la ţară şi de la generaţie la generaţie.  De exemplu, dacă cu 100 de ani în urmă, o fată necăsătorită până la 19 ani era considerată fată bătrână, atunci în zilele noastre dacă o fată se căsătoreşte până la 19 ani se consideră că s-a căsătorit prea devreme. Totuşi, în ce priveşte diferenţa de vârstă între soţ şi soţie, psihologii şi medicii au părerile lor şi au şi argumente în favoarea acestor păreri.

La drept vorbind întrebare dată m-a mirat foarte mult, fiindcă pe acest portal, deja, sunt plasate două articole la acest subiect şi care nici pe departe nu promovează ceea ce ne reproşează doamna. Iată care sunt articolele: Ce spune biblia despre căsătoria în care bărbatul este mai tânăr decât femeia şi Care este vârsta potrivită să te căsătoreşti.
Articole similare:

    Ce spune Biblia despre căsătoria în care bărbatul este mai tânăr decât femeia?
    Predică: Diferența între oamenii îndrăciți, lunatici și cei bolnavi de epilepsie (Marcu 9:14-29)
    Când sexul între soţi devine un păcat?
    Ce spune Biblia despre căsătoria cu un bărbat mai în vârstă?
    Care este diferenţa între cele 10 porunci şi Legea Vechiului Testament?

==
Pics:
https://picasaweb.google.com/109616390613631035008/LoveLoughIubireOrbireDeStralucire

No comments:

Post a Comment