Monday, March 21, 2011

De ce se infurie femeile?

De ce se infurie femeile?
Majoritatea femeilor au tendinta sa-si pastreze cele mai bune sentimente pentru cei dragi, dar nici nu le este teama sa-si manifeste emotiile. Spre deosebire de barbati, care, decat sa faca asta, mai bine renunta la masina. insa femeile, pe cat sunt de grijulii sa nu-i jigneasca pe cei din jur, pe atat ii pot speria cu izbucnirile lor nervoase.
De fapt, furia este o stare emotionala simpla, scurta si intensa. Chiar se apropie de excitarea sexuala: te simti plina de energie, inima iti bate mai tare si respiratia devine mai rapida. Tocmai de aceea, multe femei savureaza propriile momente de izbucnire nervoasa. Problema este, insa, ca asemenea reactii pot avea si consecinte negative.
Emotile negative nemanifestate la momentul oportun pot determina eliberarea unor hormoni stresanti care, in timp, ataca imunitatea organismului si supun inima unei solicitari mai mari. Sigur ca nu intotdeauna este usor sa-ti pastrezi calmul. Traim intr-un ritm infernal, intr-o societate care iti ofera nenumarate ocazii de enervare: gunoi pe strada la tot pasul, autobuze care nu vin la timp sau vin prea aglomerate, oameni egoisti si lipsiti de bun-simt, gropi pe carosabil, functionari care te plimba de la un ghiseu la altul, vanzatoare acre...
Uneori insa, furia si agresivitatea verbala sau fizica sunt manifestari ale unei stari depresive. Prea multe raspunderi, probleme la serviciu si acasa, lipsuri materiale si oboseala acumulata zi de zi - nu este de mirare ca te simti deprimata si te rastesti la toti cei din jur. E cazul sa te gandesti serios la cum sa rezolvi problema furiei adunate in tine!
Fii calma si relaxata - Secrete pentru a-ti stapani furia
Simti uneori ca este dreptul tau sa te infurii? Foarte bine, infurie-te! Esti sigura insa ca dupa aceea o sa te simti mai bine?
Intotdeauna cauta motivul care iti provoaca reactiile nervoase. Sa fie intr-adevar semaforul care si-a schimbat culoarea in ultimul moment? Sau poate evenimente mai vechi, care te-au marcat, dar la care nu ai reactionat atunci cand trebuia? in mare masura, manifestarile de furie sunt cauzate nu atat de frustrari reale, cat de motive stresante minore, dar constante - ceva in genul picaturii chinezesti...
  • Inainte sa te infurii, incearca sa-ti exprimi clar cerintele fata de ceilalti. Spune-le exact ce doresti si nu te mai enerva daca nu inteleg si singuri nevoile tale.
  • Dupa ce treci printr-un incident care te-a enervat peste masura, discuta cu o prietena apropiata. Ea te va asculta cu atentie, iar tu vei putea sa-ti clarifici starea in fata unei persoane care iti da un sentiment de siguranta.
  • Relaxeaza-te din cand in cand facand gimnastica, exercitii de respiratie sau asculta muzica. Nici o baie fierbinte, parfumata, cu multe saruri nu ti-ar prinde rau.
  • Ar fi bine sa tii un jurnal pentru evenimentele zilnice. Punand pe hartie faptele stresante, vei evita interiorizarea furiei si iti vei clarifica propriile sentimente. Astfel, iti vei putea rezolva in mod rational accesele de furie, concentrandu-te asupra persoanelor sau incidentelor care le-au produs.
  • Uneori, tehnica "cercului albastru" poate fi benefica: cand simti ca te enervezi, imagineaza-ti un cerc albastru, impartit in cinci segmente. in fiecare segment, asaza, imaginar, un cuvant de genul: "concentrat", "calm", "pace", "incredere" si "relaxare". Imagineaza-ti ca pasesti in acest cerc si preiei sentimentele descrise de cele cinci cuvinte.
NU PREA ESTE UN MODEL DE URMAT
Celebrul manechin Naomi Campbell a recunoscut in cadrul unui proces ca a lovit un asistent cu telefonul in cap. Si nu s-a oprit aici. Cu alta ocazie, a amenintat violent un admirator care tocmai ii facuse o fotografie fara sa-i ceara acordul. Desi a trecut ceva timp de la aceste incidente, Naomi a admis ca are o problema legata de accesele de furie si a declarat ca accepta sa primeasca asistenta de specialitate.
Psiholog Loredana Gavrilita-Banica

No comments:

Post a Comment